De kogel is door de kerk. De vertrouwde VAR (Verklaring arbeidsrelatie) voor zelfstandigen is verdwenen. Daarmee zijn ook de nodige kopzorgen ontstaan onder de zelfstandigen en opdrachtgevers. Want wat veranderd er nu eigenlijk door de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA)?

Vogelvlucht oude VAR

De VAR gaf de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de zelfstandige weer. Als je als zelfstandige gebruik maakte van een VAR- verklaring berustte er op de opdrachtgever geen verplichting tot het inhouden van en afdragen van loonheffingen. In de praktijk blijkt dat er situaties ontstaan waarbij een zelfstandige in een verkapt dienstverband voor een opdrachtgever werkt. Dus eigenlijk gewoon werknemer is, in plaats van een zelfstandige, zonder dat er loonheffingen afgedragen werden. In dat geval is er sprake van  de zogenaamde ‘schijnzelfstandigheid’. #NIETDEBEDOELING!

De nieuwe werkwijze

Om die ‘schijnzelfstandigheid’ tegen te gaan is er nu een einde gekomen aan de VAR- verklaring en werken we nu per 1 mei 2016 volgens de nieuwe wet DBA. Waar voorheen het risico van een verkapt dienstverband nog vooral op de zelfstandige rustte is dat risico nu meer verdeeld tussen de opdrachtgever en de zelfstandige. #EERLIJKZULLENWIJALLESDELEN? Daarnaast hoef je als zelfstandige geen VAR – verklaring meer te overleggen maar werk je aan de hand van modelovereenkomsten (niet verplicht) die goedgekeurd zijn door de belastingdienst. Je mag uiteraard ook een zelf opgestelde overeenkomst gebruiken en als je dat nodig vindt ter beoordeling voorleggen aan de belastingdienst. De beoordeling daarvan duurt ongeveer zes weken. #PFFKANDATNIETSNELLER! Waar het om gaat is dat hetgeen vastgelegd is, in de overeenkomst, voldoet aan de fiscale eisen. Maar daarmee ben je er nog niet. De feitelijke uitvoering van de overeenkomst is ook nu nog steeds doorslaggevend voor de beoordeling van de overeenkomst door de belastingdienst.

Overgangsperiode

Omdat dit nogal een wijziging is waarvan niemand weet hoe het in de praktijk zal uitwerken en waar nog erg aan gewend moet worden, is er een overgangsperiode in het leven geroepen van 1 mei 2016 tot en met 1 mei 2017. Binnen die periode kunnen de opdrachtgevers en zelfstandigen wennen aan de nieuwe werkwijze zonder dat ze gelijk de belastingdienst op hun dak krijgen. Per 1 mei 2017 moet men er echt aan gaan geloven en wordt er van je verwacht als opdrachtgever of zelfstandige dat je voldoende gewend bent geraakt aan de nieuwe werkwijze en vanaf dat moment zal er dan ook actief gehandhaafd worden. Tot die tijd zal de Belastingdienst wel controleren maar dus niet actief handhaven. #DATSCHEELT!

Kopzorgen

De nieuwe wet DBA maakt aardig wat los onder de zelfstandigen maar ook onder de opdrachtgevers. Waar voorheen alleen de zelfstandige moest vrezen voor de machtige belastingdienst is de huidige situatie nu deels verschoven naar de opdrachtgever. Het risico wordt dus samen gedragen zoals je al eerder kon lezen. Daarmee zijn ook de kopzorgen verdeeld. We merken dat zowel zelfstandigen als opdrachtgevers vrij onzeker zijn als het gaat om de nieuwe werkwijze. Waar je, in de goede oude tijd, vooraf zekerheid kreeg, heb je nu namelijk te maken met een beoordeling achteraf. #VERRASSING! Dat baart ondernemers zorgen.

Hoe EurekaRecht jou kan helpen?

Wil je meer informatie over de wijziging van de VAR naar de modelovereenkomsten, wil je een modelovereenkomst gebruiken met aanvullende bepalingen of is er (nog) geen geschikte modelovereenkomst voor jou beschikbaar? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. #KOMTGOED!